Magyarország

feed-image

Címlap Vízrajz

Hidrológia

Csapadékban szegény első félév

Bár januárban kifejezetten csapadékosan indult az idei év, az azt követő hónapokban rendre a sokévi átlagnál kevesebb égi áldást mértünk a Közép-Tisza vidékén. Az esztendő első felében összességében 199,6 milliméter csapadék hullott a KÖTIVIZIG területére, ami a június végéig számított sokéves átlag 82 százaléka, a megszokotthoz képest tehát valamivel szárazabb időszakról beszélhetünk. Féléves hidrometeorológiai értékelésünk ide kattintva olvasható.

 

Aszályos április, esős május

A májusi eső – mint a mondás tartja - aranyat ért, sőt a megszokottnál több égi áldás szállt ránk. Az év ötödik hónapjában KÖTIVIZIG területi átlagban 50,2 milliméter csapadék hullott térségünkben, de csak némileg pótolta a márciusban és áprilisban tapasztalt hiányt.

Bővebben...

 

Enyhe tél, szeszélyes március

Az idei esztendő első negyedében a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére összesen 96,8 milliméter csapadék hullott, ami a március végéig számított sokéves háromhavi átlag 110 százaléka. Különösen a január bizonyult csapadékosnak, amikor is kétszer annyi csapadék esett, mint a sokéves havi átlag. Ezzel szemben februárban és márciusban a megszokottnál jóval kevesebb égi áldást mértünk, a sokéves havi átlag mintegy kétharmadát.

Bővebben...

 

Hidrometeorológia: vízbő január, csapadékszegény február

Érdekesen alakult az idei év első két hónapja hidrometeorológiai szempontból. Miután tavaly – az esztendő egészét tekintve - harmadával több csapadék áztatta térségünket (690,4 milliméter), mint a sokéves átlag, januárban folytatódott ez a „trend”. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére az év első hónapjában 60,4 milliméter csapadék hullott, ami több mint kétszeresen haladja meg az ilyenkor megszokott mennyiséget, a sokéves havi átlag ugyanis 29,2 mm. Ezzel szemben februárban csupán 17,9 millimétert mértünk területi átlagban.

Bővebben...

 

Az idei a negyedik legcsapadékosabb esztendő egy emberöltő alatt

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mérései szerint az idei a negyedik legcsapadékosabb év 1963 óta, az eddig lehullott 674,2 milliméterrel. Ugyanakkor a hőmérsékleti adatok azt jelzik, hogy az elmúlt hat évtized öt legmelegebb évei egyikének nevezhetjük óvatosan a hamarosan mögöttünk hagyandó esztendőt. Bár van még belőle pár nap…

Bővebben...

 
További cikkeink...