Magyarország

feed-image

Címlap Vízrajz

Hidrológia

Esős október, esőtlen november

Az idén már nem első alkalommal szolgál időjárási szélsőséggel a természet. Ebben az évben többször is tanúi lehettünk hirtelen sok vizet ránk zúdító felhőszakadásoknak és hosszabb csontszáraz időszakoknak. Ezúttal újra a csapadékhiány szembeötlő, hiszen térségünkben az elmúlt 25 nap nem esett említésre érdemes mennyiség.

Bővebben...

 

Csapadék: triplázott az idei október

Októberben a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére 20-áig átlagosan 96,7 milliméter csapadék hullott, ami háromszorosa a sokévi - teljes - havi átlagnak. Mindez azért is figyelemre méltó, mert az idei ősz középső hónapjának hét napján gyakorlatilag nem esett semmi, vagy csak nyomokban volt tapasztalható. A „csúcsot” Kunszentmárton tartja, ahol októberben eddig 121,4 milliméternyi esőt mértünk, a napi rekord pedig Jászberényé, ahol 16-án 47,4 milliméter hullott 24 óra alatt.

Bővebben...

 

Eddig csapadékszegény az idei év

Az év eddig eltelt időszakában volt hidegünk, de főképp melegünk, monszunszerű felhőszakadásnak épp úgy szemtanúi lehettünk, mint hetekig tartó sivatagi szárazságnak. Az október beköszöntével véget ért a július közepe óta tartó vízhiány-kárelhárítási intézkedéssorozat a KÖTIVIZIG-nél. A következőkben összefoglaljuk, hogy hidrometeorológiai szempontból mit hozott az esztendő első kilenc hónapja.

Bővebben...

 

Ősziesre fordult az időjárás

Az elmúlt hét első felét folyamatos felmelegedés jellemezte, ezt követően azonban markáns lehűlés érte el térségünket. Ennek köszönhetően hétvégén ősziesre fordult az időjárásunk, több csapadékmérő állomáson is 15 milliméter fölötti napi értékeket mértek. A legtöbb eső a vízgyűjtők közül a Szamos-Kraszna vízgyűjtőjére hullott, 46,6 mm, a Zagyva-Tarnán pedig 42,4 mm. A többi vízgyűjtőn 30 mm körüli értékeket regisztráltak.

Bővebben...

 

Nyárias idő, kevés csapadékkal

Az elmúlt hetet nyárias idő jellemezte, ennek megfelelően a hét első felében nem jelentettek számottevő csapadékot a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság területén. Hétvégére azonban egy markáns lehűlés érte el területünket, több csapadékmérő állomáson is 10 milliméter körüli értékeket mértek. A legtöbb csapadék a vízgyűjtők közül a Sajó-Hernád vízgyűjtőjére esett, 20,2 mm, a Felső-Tisza vízgyűjtőjére pedig 19 mm.

Bővebben...

 
További cikkeink...