Magyarország

feed-image

Címlap Vízrajz

Hidrológia

Eddig csapadékszegény az idei év

Az év eddig eltelt időszakában volt hidegünk, de főképp melegünk, monszunszerű felhőszakadásnak épp úgy szemtanúi lehettünk, mint hetekig tartó sivatagi szárazságnak. Az október beköszöntével véget ért a július közepe óta tartó vízhiány-kárelhárítási intézkedéssorozat a KÖTIVIZIG-nél. A következőkben összefoglaljuk, hogy hidrometeorológiai szempontból mit hozott az esztendő első kilenc hónapja.

Bővebben...

 

Ősziesre fordult az időjárás

Az elmúlt hét első felét folyamatos felmelegedés jellemezte, ezt követően azonban markáns lehűlés érte el térségünket. Ennek köszönhetően hétvégén ősziesre fordult az időjárásunk, több csapadékmérő állomáson is 15 milliméter fölötti napi értékeket mértek. A legtöbb eső a vízgyűjtők közül a Szamos-Kraszna vízgyűjtőjére hullott, 46,6 mm, a Zagyva-Tarnán pedig 42,4 mm. A többi vízgyűjtőn 30 mm körüli értékeket regisztráltak.

Bővebben...

 

Nyárias idő, kevés csapadékkal

Az elmúlt hetet nyárias idő jellemezte, ennek megfelelően a hét első felében nem jelentettek számottevő csapadékot a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság területén. Hétvégére azonban egy markáns lehűlés érte el területünket, több csapadékmérő állomáson is 10 milliméter körüli értékeket mértek. A legtöbb csapadék a vízgyűjtők közül a Sajó-Hernád vízgyűjtőjére esett, 20,2 mm, a Felső-Tisza vízgyűjtőjére pedig 19 mm.

Bővebben...

 

Továbbra is a legalacsonyabb vízszint közelében a Tisza

Noha a felső vízgyűjtőkön lehullott csapadéknak köszönhetően kisebb vízszintemelkedés indult el a mellékfolyókon, a Kiskörei Vízlépcső zsinórüzeme miatt a Közép-Tiszán továbbra is stagnáló, az eddig mért legalacsonyabbhoz közelítő vízállások várhatóak.

Bővebben...

 

Térségünkben sehol nem esett

Az elmúlt héten már nem éreztette hatását a hazánkba a hónap közepén érkező hidegfront, ez pedig csapadékszegény napokat eredményezett. A vízgyűjtőkön az utóbbi 7 napban nem mértek számottevő esőt, a 0,2 millimétert sem haladta meg a Felső-Tiszán, a Bodrogon és a Körösökön. A Szamos-Kraszna, a Sajó-Hernád, a Zagyva-Tarna, valamint a Maros vízgyűjtőjén egyáltalán nem esett csapadék az elmúlt héten, ahogy a KÖTIVIZIG területén sem. A Tisza vízállása mind Kisköre-alsón, mind pedig Szolnoknál az eddig észlelt legalacsonyabb.

Bővebben...

 
További cikkeink...