Magyarország

feed-image

Címlap Vízrajz

Hidrológia

Kiugróan csapadékos évkezdet

Az idei esztendő első két hónapjában a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére átlagban 159,7 milliméter csapadék hullott. Ez a mennyiség 35 milliméterrel haladja meg az első négy hónapban számított sokéves átlagot. Ezen belül a legtöbb égi áldást januárban és februárban is Jászberény kapta, 225,5 millimétert!

Bővebben...

 

Hidrometeorológiai tájékoztató

Az elmúlt napokban folytatódott a csapadékos, évszakhoz képest enyhe időjárás. Az elmúlt három napban újabb 15-20 mm eső esett mind az Alföld, mind a vízgyűjtők területére.

Módosítás: (2016. február 15. hétfő, 10:16)

Bővebben...

 

Csapadékosan indult az idei esztendő

Januárban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére átlagosan 73,7 milliméter csapadék hullott, ami a sokéves havi átlag két és félszerese. Az év első hónapjában az abszolút minimumhőmérséklet mínusz 12,1 Celsius fok volt, de tavaszt idéző 11,8 fokot is mértünk.

Módosítás: (2016. február 01. hétfő, 09:29)

Bővebben...

 

Az alacsony vízállások éve volt 2015

Az elmúlt évben folyóink mind a vízállás, mind pedig a vízhozam tekintetében – néhány rövid időszak kivételével – nem érték el a hosszú időtávú mérési adatokból számított átlagértékeket. A Tisza vízállása pédául Kisköre-alsónál és Szolnoknál minden hónapban alatta maradt a sokéves havi átlagnak. Éves hidrometeorológiai értékelésünk a képre kattintva olvasható.

 

Az átlagnál melegebb évünk volt tavaly

Az elmúlt esztendőben – a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság saját mérési adataiból számított - éves átlaghőmérséklet 12,2 Celsius fok volt, ami 1,7 fokkal magasabb, mint a sokéves átlag. Tavaly a hőingás 48,4 fokot ért el, miután a hőmérők higanyszála a tél leghidegebb napján mínusz 10,8 fokra süllyedt, nyáron a legmagasabbra pedig 37,6 fokig kúszott.

Módosítás: (2016. január 06. szerda, 10:29)

Bővebben...

 
További cikkeink...