Magyarország

feed-image

Vízhiány elleni védekezés

Aszály: gyorsan fogy a 200 millió köbméteres vízkészlet

A természet az utóbbi hónapban sajnos nem segítette a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízhiánykár-elhárítási tevékenységét, miután rendkívül szűkmarkúan mérte a csapadékot térségünkben. A szélsőségesen száraz és meleg időjárás következménye pedig az lehet, hogy - amennyiben a Tiszán nem érkezik megfelelő vízutánpótlás, és a Tisza-tóban tározott többlet vízkészlet felhasználása is megkezdődik -, a Körös-völgyi ökológiai vízpótlás részleges korlátozására és esetleg a gazdasági célú vízfelhasználások korlátozására is számítani lehet. Jelenleg megközelítően 200 millió köbméter az igazgatóság rendelkezésére álló vízkészlet.

Bővebben...

 

Aszály: a vízkészlet megőrzése a legfontosabb

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság egy hete 10 centiméterrel emelte a Tisza-tó vízszintjét, ezzel plusz tízmillió köbméterrel növelte a tározó vízkészletét. Lehet, hogy ez a lépés is kevésnek bizonyul, a hidrometeorológiai helyzet alakulása, valamint a vízigények szükségessé tehetik a további vízszintemelést – tartalmazza a KÖTIVIZIG napokban aktualizált vízhiány-kárelhárítási intézkedési terve. A dokumentum kiemelt hangsúlyt szentel a vízmegőrzésre, a többlet tározási lehetőségek számbavételére, így a vízpótló- és elosztó csatornahálózat vízszintemelésére, valamint a holtágak vízpótlására.

Bővebben...

 

Aszályveszély: plusz tízmillió köbméter víz a Tisza-tóban

Míg bő két hónappal ezelőtt még a káros többletvíz elvezetése adta a fő feladatot, addig napjainkban a tavalyi, kiugróan aszályos évhez hasonlóan a vízkészlet megőrzése jelenti a kihívást a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak. Ezért kiemelt szerep hárul az elmúlt évben - az országban elsőként – a védelmi szervezetbe integráltan megalakult Vízhiány- kárelhárítási Szakcsoportra, amely felkészülve a térségben várhatóan megnövekedő vízigényekre, kezdeményezte a Tisza-tó vízszintjének mintegy tíz centiméteres emelését, ezzel plusz 10 millió köbméter víz betározását.

Bővebben...

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Több hónapos küzdelem az aszály ellen

Az idei nyarat a legaszályosabb időszakok egyikeként jegyezhetjük.  Miközben folyóink vízállása elérte a kritikusan alacsony értékeket, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság  (KÖTIVIZIG) egyebek közt több tízmillió köbméternyi víz betározásával mérsékelte a rendkívül vízhiányos hónapok súlyos következményeit.

A klímaváltozás, a hidrometeorológiai szélsőségek felerősödése, gyakoriságának növekedése ma már nem csupán hipotézis, hanem mérési adatokkal alátámasztható tény. A prognózisok szerint hazánk éghajlata mediterrán irányba tolódik el, egyre melegebbé és szárazabbá válik. Növekszik a nagy csapadékok gyakorisága épp úgy, mint a száraz időszakok hossza, az aszályhajlammal párhuzamosan pedig a mezőgazdaság vízigénye, ugyanakkor csökken a hasznosítható vízkészlet.
Szolnok körzete az ország legszárazabb területe, ahol az elmúlt 23 évből 17-ben az aszály valamilyen formája jelen volt, 1993-ban, 2003-ban és az idén - a Pálfai-féle aszályossági index alapján – rendkívüli mértékben.

Bővebben...

 

Tájékoztató az aszályos időjárás okozta károk elleni védekezésről

 
További cikkeink...