Magyarország

feed-image

Vízhiány elleni védekezés

Ökológiai „mentőöv” a Zagyvának

Igazgatóságunk arról tájékoztatta a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, hogy a Zagyva megyei szakaszán a krónikus csapadékhiány miatt esetlegesen kialakuló ökológiai haváriahelyzet megelőzéséhez korlátozó intézkedéseket tart indokoltnak.

Bővebben...

 

Kevesebb víz a Tiszából a Hármas-Körösbe

Az Országos Műszaki Irányító Törzs engedélyével, a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVIR) keretében az előírt, másodpercenkénti 16 köbméter helyett csupán 11 köbméter víz áramlik a Tiszából

Bővebben...

 

Az Alföld oázisaként működik a Tisza-tó

A vízgyűjtőinken is tapasztalható, magas hőmérséklettel párosuló tartós csapadékhiány következtében folyóink természetes vízkészletének csökkenése miatt egyelőre nem tudunk pozitív fordulatról beszámolni.

Bővebben...

 

A vízhiány miatt veszélybe kerülhet a Zagyva ökológiai egyensúlya

Továbbra is tart a szélsőséges hidrometeorológiai helyzet a KÖTIVIZIG területén. Júliusban Igazgatóságunkon területi átlagban mindössze alig 3 mm csapadék hullott, az 1963 óta tartó megfigyeléseink alapján júliusban ilyen kevés csapadék még nem esett.

Bővebben...

 

Sivatag az Alföld közepén? – negatív csapadékrekord júliusban

Talán nem túlzás a címben feltett kérdés, júliusban ugyanis a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére átlagosan mindössze 3,6 (!) milliméter csapadék hullott, szemben az 58,5 milliméteres sokéves havi átlaggal. Ötven éve tartó megfigyeléseink alapján júliusban ilyen kevés csapadék még nem esett, eddig 1984-ben volt a legkevesebb eső, amikor is a havi átlag 12,0 mm volt. Mindeközben a napi maximum hőmérséklet 14 napon kúszott 30 fok fölé, a napfényes órák száma pedig meghaladta a 385 órát.

Bővebben...

 
További cikkeink...