Magyarország

feed-image

Vízhiány elleni védekezés

Megszüntettük a vízkorlátozást

Az elmúlt napokban lehullott csapadék ugyan nem eredményezte a várt vízhozam-növekményt a Tiszán, de arra elegendő, hogy a Tisza-tóban tárolt vízkészlet pótlásával párhuzamosan a Körös-völgyi ökológiai vízpótlás augusztus 17-én elrendelt korlátozását augusztus 24-én 8 órától megszüntessük. Jelenleg az igazgatóság rendelkezésére álló vízkészlet 192,4 millió köbméter, ami 20,5 millió köbméterrel több, mint egy héttel ezelőtt.

Bővebben...

 

Feltöltődik a Tisza-tó

Az elmúlt napokban a vízgyűjtőre lehullott csapadék lehetővé teszi a Tisza-tó – a hosszú aszályos időszak alatt - 159,4 millió köbméterre apadt vízkészletének fokozatos visszapótlását, emiatt azonban a Közép-Tiszán továbbra is stagnáló, az eddig észlelt legalacsonyabb vízálláshoz közelítő vízszintek várhatóak.

Bővebben...

 

Ismét nőhet a térségi vízkészlet

Az öntözési igények jelentős csökkenése, valamint az utolsó pillanatban a vízgyűjtőre hullott csapadék, s az ennek hatására bekövetkező tiszai vízszintemelkedés lehetőséget teremt az elkövetkező napokban a 170 millió köbméterre fogyott térségi vízkészlet visszapótlására.

Bővebben...

 

Kevesebb víz a Tiszából a Körösbe

Augusztus 17-én 8 órától az előírt, másodpercenkénti 16 köbméter helyett 11 köbméter víz áramlik a Tiszából – a Nagykunsági-főcsatornán keresztül – a Hármas-Körösbe. Az ökológiai vízpótlás első ütemű korlátozását, 5 köbméteres csökkentését a szőke folyón érkező egyre kisebb vízhozam és a Tisza-tóban tározott vízkészlet optimálisabb felhasználása tette szükségessé.

Bővebben...

 

Egyre kevesebb víz a Tiszában

Mind a vízállás, mind pedig a vízhozam tekintetében kritikus a helyzet a Közép-Tiszán, mivel az érkező vízhozam hetek óta csökkenő tendenciát mutat. Az elmúlt 24 órában 3 centimétert apadt a Tisza-tó szintje, Kisköre-felső vízmércén mérve 723 centiméterre. A Tisza a vízlépcső alatt – Kisköre-alsó - a tegnapival azonos vízállású (-320 centiméter), ami egy centiméterrel haladja meg az eddig itt mért legalacsonyabb szintet. Szolnokon péntek reggel – 278 centiméteren állt a szőke folyó, azaz a tegnapi kettőről már csak egy centire közelítette meg a negatív rekordot.

Bővebben...

 
További cikkeink...