Magyarország

feed-image

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések

Hidrometeorológiai elemzések

Csapadékosan indult az idei esztendő

Januárban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére átlagosan 73,7 milliméter csapadék hullott, ami a sokéves havi átlag két és félszerese. Az év első hónapjában az abszolút minimumhőmérséklet mínusz 12,1 Celsius fok volt, de tavaszt idéző 11,8 fokot is mértünk.

Bővebben...

 

Az alacsony vízállások éve volt 2015

Az elmúlt évben folyóink mind a vízállás, mind pedig a vízhozam tekintetében – néhány rövid időszak kivételével – nem érték el a hosszú időtávú mérési adatokból számított átlagértékeket. A Tisza vízállása pédául Kisköre-alsónál és Szolnoknál minden hónapban alatta maradt a sokéves havi átlagnak. Éves hidrometeorológiai értékelésünk a képre kattintva olvasható.

 

Az átlagnál melegebb évünk volt tavaly

Az elmúlt esztendőben – a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság saját mérési adataiból számított - éves átlaghőmérséklet 12,2 Celsius fok volt, ami 1,7 fokkal magasabb, mint a sokéves átlag. Tavaly a hőingás 48,4 fokot ért el, miután a hőmérők higanyszála a tél leghidegebb napján mínusz 10,8 fokra süllyedt, nyáron a legmagasabbra pedig 37,6 fokig kúszott.

Bővebben...

 

Csapadék: átlagos év, kirívóan száraz december

Az óév utolsó hónapja bizonyult a mögöttünk hagyott esztendő legkevesebb csapadékot hozó időszakának, miután a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén decemberben – területi átlagban – mindössze 5,7 millimétert mértek a műszereink. 2015 egészét tekintve azonban a sokévi átlaghoz közelít a lehullott csapadék mennyisége.

Bővebben...

 

Csapadékban szegény december

Azt, hogy fehér lesz-e a karácsony, nem tudjuk megmondani. Azt viszont igen, hogy pontosan mennyi csapadék hullott térségünkben. Ebben az évben ugyanis érdekesen alakult ennek a mennyisége és főként az eloszlása. Voltak kifejezetten vízbő hónapjaink (január, augusztus, október), ám olyanok is (február, március, április, június, július), amikor a sokéves átlagnál jóval kevesebb esett. A december egyelőre az utóbbiak sorát gyarapítja, hiszen eddig – területi átlagban – mindössze 1,5 millimétert mértünk.

Bővebben...

 
További cikkeink...