Magyarország

feed-image

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések

Hidrometeorológiai elemzések

Meleg, csapadékos nyarunk volt

A havi átlaghőmérsékletet tekintve az idei nyár valamennyi hónapja egy fokkal melegebbnek bizonyult a megszokottnál. Csapadékból pedig majdnem másfélszer többet mértek a KÖTIVIZIG műszerei, mint a sokévi, háromhavi átlag. Ebben az esztendőben augusztus végéig már leesett az egész évre számított sokévi csapadékmennyiség.

Bővebben...

 

Kéthavi csapadék öt nap alatt

Különösen esősnek bizonyult térségünkben a július közepe. A legtöbb csapadékot Jászberény körzetében mértük, ahol a hónap első dekádjában egy csepp sem esett, aztán öt nap alatt 127 milliméternyi zúdult le, ami a sokéves júliusi átlagnak több mint duplája.

Bővebben...

 

A megszokottnál csapadékosabb június

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére júniusban átlagosan 90,2 milliméter csapadék hullott, ami 23,4 milliméterrel haladja meg a sokéves hatodik havi értéket. Az idei esztendő első felében összesen 354 millimétert regisztráltunk térségünkben, ami 69 százaléka az 1963-tól számított teljes éves átlagnak. 

Bővebben...

 

Egy nap alatt 74 mm csapadék!

A KÖTIVIZIG mérőállomásainak adatai szerint térségünkben helyenként extrém mennyiségű csapadék hullott le vasárnap estétől hétfő reggelig. A csúcsot Karcag tartja, ahol 24 óra alatt 74,2 milliméternyi eső zúdult le, azaz 74,2 liter egyetlen négyzetméterre. Ez a mennyiség tizedével több, mint a teljes június havi sokéves átlag!

Bővebben...

 

Egyelőre nincs árvízveszély folyóinkon

Az elmúlt napokban a vízgyűjtőkre lehullott csapadék egyelőre nem idéz elő védelmi fokozatot követelő árhullámot a KÖTIVIZIG kezelésében lévő folyószakaszokon. Az elkövetkezőkben jellemzően stagnáló, átlag közeli vízállások várhatók a Tiszán és a Zagyván, a Hármas-Körös esetében viszont a vízszint kismértékű emelkedése valószínű.

Bővebben...

 
További cikkeink...