Magyarország

feed-image

Címlap Védekezés Belvízvédelem

Belvízvédelem

Megszűnt a belvízi készültség

Miután a főbefogadók (folyóink) apadása lehetővé tette a torkolati zsilipek nyitását, ezért a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság november 29-én 14 órától megszüntette az elsőfokú belvízvédelmi készültséget a ceglédi és a jászkíséri védelmi szakaszokon, ma reggel 7 órától pedig a tiszakécskei szakaszon. 
 

 

Elsőfokú belvízvédelmi készültség három szakaszon

A Tiszán levonuló árhullám miatt a torkolati zsilipeket zárni kellett, így megszűnt a gravitációs vízbevezetés lehetősége a csatornákból a főbefogadóba. Szivattyús üzem és vízkormányzás szükséges, ezért a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság november 26-án reggel 7 órától elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a tiszakécskei, a ceglédi és a jászkíséri belvízvédelmi szakaszokon.

 

Megszűnt a belvízvédelmi készültség

Tegnap délután a jászberényi és a jászkíséri belvízvédelmi szakaszon is megszüntettük a készültséget, így a KÖTIVIZIG területén befejeződött a január 23-a óta tartó védekezési időszak. Ebben a periódusban február 2-án jegyeztük fel az elöntési maximumot, amikor az igazgatóság mind a 10 belvízvédelmi szakaszán összesen 31 400 hektárt borított víz.

Bővebben...

 

Már csak 5700 hektárt borít víz

A természet csapadékmentes időjárással, az éjjeli fagyokat felváltó, már-már tavaszt idéző napsütéssel kedvezően befolyásolja a belvízvédekezést a Közép-Tisza térségében. Ennek is köszönhető, hogy a napokban erőteljesen csökkent a vízzel borított terület, s tegnap délután óta a KÖTIVIZIG 10 belvízvédelmi szakaszából már csak 4 kényszerül védekezésre: a cibakházi és a jászberényi szakasz továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, a karcagi és a jászkíséri pedig első fokban védekezik. A hétvégén várhatóan több helyütt mérsékelhető, illetve megszüntethető a védelmi készültség.

Bővebben...

 

Belvíz: védekezés egyre kevesebb helyszínen

Az elmúlt nap folyamán kétezer hektárral csökkent a mezőgazdasági területeket borító víztükör együttes mérete a Közép-Tisza térségében. Ennek megfelelően folyamatosan mérsékelhetjük a védekezési kapacitásokat. A KÖTIVIZIG tíz belvízvédelmi szakaszából jelenleg öt folytat védekezést: a cibakházi és a jászberényi szakasz változatlanul másodfokú készültséget tart fenn, a karcagi, a jászkíséri és a mezőtúri pedig első fokban védekezik. Utóbbi szakaszon várhatóan ma délután meg is szüntethető a készültség.

Bővebben...

 
További cikkeink...