Magyarország

feed-image

Címlap Védekezés Belvízvédelem

Belvízvédelem

Belvízvédelmi készültség négy szakaszon

A Tiszán levonuló árhullám, illetve a befogadó csatornák magas vízszintje miatt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság pontszerű első fokú készültséget rendelt el március 6-án reggeltől a tiszakécskei, 7-én déltől a mezőtúri és a cibakházi, 8-án déltől pedig a jászkiséri belvízvédelmi szakaszokon, ahol szivattyútelepek indítása vált szükségessé.

 

Megszűnt a belvízvédelmi készültség

Folyóink és a befogadó csatornák apadása lehetővé tette a torkolati zsilipek nyitásával párhuzamosan a szivattyúk üzemének csökkentését és a gravitációs vízelvezetés arányának a növelését, ezért február 20-án délután megszüntettük a belvízvédelmi készültséget Kisköre, Karcag, Kunhegyes és Cibakháza térségében is.

Bővebben...

 

Véget ért a belvízvédekezés

Miután csütörtök délután a karcagi és a ceglédi szakaszokon is feloldottuk a készültséget, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén mindenütt megszűnt a fokozatot igénylő belvízvédekezés. Noha az elöntések még nem tűntek el nyomtalanul, a továbbiakban már nincs szükség többműszakos szivattyúüzemre, a legfontosabb feladattá a vízkormányzás lépett annak érdekében, hogy a határban megmaradt víztöbbletet döntően gravitációsan a befogadókba vezessük.

Bővebben...

 

Ötezer hektárra szorult vissza a belvíz

A térségünkben szerdán lehullott pár milliméternyi csapadék nem fordította meg a kedvező trendet, így a gazdálkodóktól egyre kisebb területet hódít el a belvíz. Folyóink vízállása lehetővé teszi a - torkolati zsilipeken keresztüli - gravitációs vízelvezetést, ezért szivattyúzásra már csak néhány helyen van szükség. Ennek megfelelően tegnap a kunhegyesi, a cibakházi és a kisújszállási szakaszon is megszüntethettük a belvízvédelmi készültséget.

Bővebben...

 

Megszűnt az árvízvédelmi készültség, belvíz egyre kisebb területen

Kedden kora este a KÖTIVIZIG a Hortobágy-Berettyó mentén is feloldotta az I. fokú készenlétet, ezzel megszűnt az árvízvédelmi készültség a Közép-Tisza vidékén. Folyóink intenzív apadása fokozatosan lehetővé teszi a torkolati zsilipek nyitását, így a külterületi káros víztöbblet gravitációs levezetését. Miután folyamatos szivattyúüzemre több helyütt már nincs szükség, ezért megszűnt belvízvédelmi készültség Kisköre, Tiszakécske és Jászkisér térségében, továbbá I. fokúra mérséklődött a karcagi szakaszon. Az elöntött terület nagysága 8400 hektárra csökkent.

Bővebben...

 
További cikkeink...