Magyarország

A Tisza-tó és több holtág vízszintje is csökkent

Augusztus második dekádjában tovább csökkent a KÖTIVIZIG hatásterületén betározott, hasznosítható vízkészlet, korlátozásra azonban változatlanul nincs szükség, az igazgatóság maradéktalanul ki tudja szolgálni a mezőgazdasági vízigényeket, s biztosítani tudja a Körös-völgy ökológiai vízpótlását.

Az augusztus 23-i adatok szerint az igazgatóság rendelkezésére álló, dinamikusan megújuló vízkészlet 206,75 millió köbméter, ebből - a múlt heti 176 millió helyett - 174 millióval részesedik a Tisza-tó, 13,18 millióval a Nagykunsági- és a Jászsági-főcsatorna, 13,81 millióval a jelentősebb holtágak, a fennmaradó mennyiséget pedig vízvisszatartásra alkalmas, illetve kettős működésű csatornák, és kisebb tározók fogadják be. Ez a vízkészlet továbbra is elég az öntözési és halastavi vízigények kielégítésére, valamint a Körös-völgy ökológiai vízpótlására.
A gravitációs vízpótló útvonallal rendelkező holtágak vízszintje megfelelő, jellemzően a maximális üzemvízszint tartása történik, a vízfrissítés biztosított. A gravitációs vízpótlási lehetőséggel nem rendelkező holtágak ellenben apadó tendenciát mutatnak. A Szajoli-, a Gyova-Mámai-, a Tiszakécskei-Holt-Tisza, a Tehenesi-Holt-Körös, a Halásztelki-Túrtő-Harcsási Holt-Körös, a Malomzugi Holt-Zagyva szintje már nem éri el az üzemvízszintet. A Tiszaugi-Holt-Tisza 21 cm-rel, a Cserőközi Holt-Tisza vízállása pedig 2 cm-rel az ökológiai vízszint alá csökkent.
A Tiszavíz Vízerőmű Kft. augusztus 7-től a Kisköre-felső vízmércén mért 735 ± 5 centiméteres felvízszint tartása mellett, folyamatos turbinaüzemmel, az érkező vízhozam minimum 85 százalékának egyenletes átbocsátásával hajtja végre napi vízkormányzási feladatait.
A KÖTIVIZIG szakemberei és a külső üzemeltető szervezetek továbbra is folyamatosan végzik a szükséges fenntartási és karbantartási munkákat a mezőgazdasági vízszolgáltatás maradéktalan ellátása érdekében. Többek között gondoskodnak a vízi növényzet szabályozásáról és a vízvezető szelvény tisztításáról is.