Magyarország

Címlap Vízgazdálkodás Vízkészlet gazdálkodás Klímastratégia a KÖTIVIZIG bevonásával

Klímastratégia a KÖTIVIZIG bevonásával

Tíz intézmény, szervezet – köztük a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság - részvételével június 28-án Szolnokon megalakult a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Éghajlatváltozási Platform. Az alakuló ülésen a KÖTIVIZIG-et a Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály munkatársai képviselték.

A platform létrejöttét a klímastratégiák kialakítását és az ezzel összefüggő környezeti szemléletformálást célzó európai uniós támogatású KEHOP pályázat alapozta meg, amelynek kedvezményezettje a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat.
Mint azt a megyei önkormányzat honlapján (www.jnszm.hu) közzétette: „a platform létrehozásának célja a klímaváltozással kapcsolatos hírek, fejlesztési lehetőségek helyi szereplők részére történő eljuttatása, a klímaváltozással kapcsolatos fejlesztési igények, jó gyakorlatok felmérése és összehangolása, a résztvevők közötti szakmai párbeszéd biztosítása.
A klímatudatosság elterjesztése érdekében több állomásból álló szemléletformálási programsorozat szervezésére kerül sor, ahol klímával kapcsolatos konferenciák, műhelymunkák történnek. A szemléletformálási programokhoz kiadványok és reprezentációs anyagok készülnek. Ezen túlmenően - a szakmai- és civil szervezek delegáltjaiból álló - platform a projekt során elkészülő Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Klímastratégia megvalósításának folyamatát is nyomon követi. A 2018 februárjáig tartó projekt hosszú távú célja elősegíteni, hogy a klímatudatos gondolkodás és a klímaváltozás hatásainak ismerete minél szélesebb körben elterjedjen megyénkben.”
Az éghajlatváltozás elleni küzdelem alapja a fenntartható vízgazdálkodás megteremtése, ezért a KÖTIVIZIG nagy reményeket fűz a platform működéséhez.