Magyarország

feed-image

 • Előző
  Következő
 • Védekezési információk

  Az ár- és belvíz védekezéssel kapcsolatos aktuális információk.

  Bővebben...

 • Tisza-tó

  A tározó üzemeltetésével kapcsolatos információk, érdekességek.

  Bővebben...

 • Víz világnapja

  Az eseményhez kapcsolódó pályázati felhívások kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

  Bővebben...

A KÖTI-KÖVIZIG működési területén az április közepén lehullott csapadék jelentős belvízfoltokat eredményezett, melyek légifotók segítségével kerülnek kiértékelésre.

Az év elején hó és eső formájában lehullott jelentős mennyiségű csapadék a tél végi hóolvadást követően telítette a talajtakarót, így az áprilisban lehullott további csapadék a mezőgazdasági művelés alatt lévő mélyfekvésű helyeken összegyülekezett. Az Igazgatóságunk területén április 16-án - kisrepülőről készített légi felvételek segítségével - belvízfoltok térképezésére került sor. Ezen 800 méter magasságból készített felvételek jól szemléltetik és hasznos információval szolgálnak az elöntött területek nagyságáról és elhelyezkedéséről. A légifotók térképi feldolgozása és szakmai kiértékelése folyamatban van, feltehetően április végére elkészül és így fontos információt szolgáltat a jelen és jövőbeli szakemberek részére egy tavaszi belvízi állapotban rögzített elöntési térkép és tanulmány formájában.

Víz alatt az épülő Hanyi-Tiszasülyi tározó megvalósulás alatt lévő töltésének nyomvonala

Bővebben...

 

A vízügy története


Az emberiséggel szinte egyidős a vízhasználat és a vízkárok elleni védekezés. A Föld minden ismert kultúrája szoros kapcsolatban volt a vízgazdálkodással. A vízfolyások biztosították az ivó- és öntözővizet, talajerőpótlást, halászat révén élelmet adtak, elősegítették a közlekedést és az idegenek elleni védelmet. A vízkárok elleni védekezés már a települések helyének kiválasztásában megnyilvánult.

Az Alföld több mint 50 %-a - közel 2 millió ha - árterület. Fél millió hektárnyi területen állandó vízborítás volt. Ilyen körülmények között érthető, hogy a honfoglalást követő századokban gyorsan kialakult az ártéri vagy fokgazdálkodás.

Az ártéri gazdálkodás alapja az ártéri fok- csatornarendszer, mellyel a halastavak vízellátását, öntözés, kenderáztatás, vízimalmok és viziszállítás üzemét megoldották.

Bővebben...

 

Igazgatóságunk története


Az 1060/1953. (IX.30.) Korm. határozat alapján 1953. október elsején kezdte meg működését az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a területi munkát végző 11 Vízügyi Igazgatóság.
Az akkor még Szolnoki Vízügyi Igazgatóság az Árvízvédelmi és Folyamszabályozási, Kultúrmérnöki és Belvízrendező Hivatalokból alakult. Az igazgatóság ekkor kialakított szervezte a következő volt: a központban árvízvédelmi, belvízvédelmi, folyamszabályozási, öntözési, személyzeti, valamint pénzügyi és üzemgazdasági csoport jött létre. Irányítása alatt pedig hét kirendeltség (Szolnok, Jászkisér, Abony, Jászberény, Tiszaroff, Cibakháza és Mezőtúr) valamint két felügyelőség (Karcag és Kisújszállás) működött.

 

Bővebben...

 

Elérhetőségek

Közép-Tisza- vidéki Vízügyi Igazgatóság

5002 Szolnok,Boldog Sándor István krt.4. Pf.: 63.
Tel: 36-56-501-900,36-56-423-422
Fax: 36-56-343-801, 36-56-501-951

Bővebben...

 

ONLINE vízügyi szótár
Felettes Szervezet

A kiskörei hallépcső
Látogató számláló
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa668
mod_vvisit_counterTegnap1706
mod_vvisit_counterEzen a héten9886
mod_vvisit_counterMúlt héten11476
mod_vvisit_counterEbben a hónapban30501
mod_vvisit_counterMúlt hónapban46306
mod_vvisit_counterÖsszesen4233893