Magyarország

feed-image

 • Előző
  Következő
 • Védekezési információk

  Az ár- és belvíz védekezéssel kapcsolatos aktuális információk.

  Bővebben...

 • Tisza-tó

  A tározó üzemeltetésével kapcsolatos információk, érdekességek.

  Bővebben...

 • Víz világnapja

  Az eseményhez kapcsolódó pályázati felhívások kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

  Bővebben...

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 21.

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap folyamán a Tisza vízgyűjtőin területi átlagban említésre méltó csapadék nem hullott. Az újabb tiszai árhullám a Tiszadorogma-Tiszafüred közötti szakaszon tetőzik. Jelenleg a folyó Tiszafüred és Tiszabő között kismértékben árad, alatta lassan apad. Ma reggel Tiszafürednél 647 cm, Kisköre-alsónál 715 cm (II. fok 700 cm), Tiszaroffnál 754 cm, Tiszabőnél 747 cm áradó, Szolnoknál 744 cm (II. fok 750 cm) változatlan, Tiszaugnál 628 cm, apadó jellegű volt a vízállás. Az apadás várható üteme a Szolnok alatti szakaszon az elkövetkezendő nap során 1-4 cm lesz.

Bővebben...

 

Sajtóközlemény

A mai napon a Közép-Tisza-vidéki, Észak-magyarországi, Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságok vezetői és a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői közös munkaértekezletet tartottak.

Bővebben...

 

Hídavatás

A képre kattintva tekintse meg a rendezvény forgatókönyvét Szolnok Megyei Jogú Város Honlapján !

 

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 20.

Hidrometeorológia:


Az elmúlt nap folyamán területi átlagban 5 mm csapadék hullott a a Felső-Tisza,  a Zagyva-Tarna és a Bodrog vízgyűjtőjén.
A Tiszán korábban elindult újabb árhullám jelenleg Tiszapalkonya térségében tetőzik, 519 cm-es vízállásnál. A folyó Tiszakeszi és Tiszabő között kismértékben árad, alatta lassan apad. A Közép-Tiszán ma reggel Tiszafürednél 645 cm áradó, Kisköre-alsónál 712 cm (II. fok 700 cm) áradó, Tiszabőnél 746 cm áradó, Szolnoknál 744 cm (II. fok 750 cm) változatlan, Tiszaugnál 630 cm, apadó jellegű volt a vízállás. Az apadás várható üteme a Szolnok alatti szakaszon az elkövetkezendő nap során 1-4 cm lesz.

Bővebben...

 

Robbantással adunk utat a belvíznek

A Tiszasülyi-28-as belvízcsatorna vízfolyási akadályainak eltávolítása

A Jászság szívében elhelyezkedő Tiszasülyi öblözet jelentős belvízterhelésnek van kitéve a tavaly ősz óta lehulló nagy mennyiségű csapadék és a januári olvadás miatt. Az érintett területen többek között Jászkisér, Jászapáti és Jászszentandrás településeken is folyamatos védekezés folyik, a bel- és külterületi csapadék és belvizeket a közeli Csátés és Tiszasülyi-28-as belvízcsatorna gyűjti össze és vezeti le a Tisza irányába.
A Tiszasülyi-28-as belvízcsatorna vizét egy alig több mint 9 kilométeres szakaszon szivattyúsan és gravitációsan közvetlenül a Tiszába lehet vezetni. A múltban elvégzett rekonstrukciós munkák során azonban a csatorna medrében hagyott beton csőáteresz és a mederben lévő hídpillér maradványok okozta vízfolyási akadályok miatt a belvízcsatorna a vízszállító kapacitása alig 60 %-át tudja teljesíteni, a víz megkerülve az akadályt, egy hosszabb, mintegy 37 kilométeres útvonalon (Csátés-Millér főcsatorna) vonul le a területről.  Emellett a mederben, a jég által felszaggatott nád is komoly vízfolyási akadályokat eredményez, az összetorlódott nád kiszedése komoly fizikai munkát igényel. A feltárt hídpillér maradványok csökkentik a levonuló víz sebességét, emiatt ezen a területen jelentős, 70-90 cm-es feliszapolódások mérhetők.

Bővebben...

 

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 19.

Hidrometeorológia:

A hóolvadásból és a korábban lehullott csapadékból kialakult újabb tiszai árhullám jelenleg Tokaj térségében tetőzik 613 cm-es vízállásnál. A Tisza Tiszadob és Kisköre között kismértékben árad, alatta lassan, naponta mindössze 1-4 cm-es ütemben apad. A Zagyva-Tarna, valamint a Hármas-Körös és a mellékfolyói végig apadnak. A Hortobágy – Berettyó felső és a középső szakaszán alig változó, kismértékben apadó vízállásokat figyelhetünk meg. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös lassú apadása alakítja a folyó vízjárását.

Bővebben...

 

HírTV: Belvíz-Zöld övezet (videó)

Kattintson a képre a videó megtekintéséhez !

 

Japánok az Igazgatóságon

Kattintson a képre a cikk elolvasásához ! Forrás: SzolnokTV

 

Hidrometeorológiai értékelés a KÖTI-KÖVIZIG működési területén 2010. január 1 – december 31-ig

Csapadék :

A 2010. december 31-ig Igazgatóságunk területén 929,5 mm csapadék hullott, ami a 416,1 mm-el több, mint a sokévi átlag.
A csapadék időbeli megoszlása változékonyan alakult. A csapadék mennyisége januárban (52,5 mm) és februárban (73,9 mm) a sokéves adott havi átlag értékét 80 % illetve 155 %-al haladta meg. A két csapadékos hónapot a száraz március követte. Ebben a hónapban 17,4 mm eső esett, ami a sokéves havi átlag alatt maradt 41 %-al. 2010-ben eddig ez volt a legszárazabb hónap. A csapadékszegény márciust csapadékban dús hónapok követték. Áprilisban 70,6 mm, májusban 159,4 mm, júniusban 101,5 mm, júliusban 89,7 mm, augusztusban 80,8 mm és szeptemberben 103,8 mm csapadék esett, melyek a sokéves havi átlagot meghaladták 90 %, 204 %, 52 %, 53 %, 52 % illetve 147 %-al. A csapadékos hónapokat a kissé szárazabb október követte, a maga 25,6 mm-vel, ami a sokéves havi átlag alatt maradt 24 %-al. November és december újból csapadékos lett. Novemberben a 41.3 mm átlagos csapadékkal szemben 58,0 mm hullott. December még ennél is csapadékosabb volt, 96,2 mm esett , ami a sokéves havi átlag (40,5 mm) 238 %-a .

 

Bővebben...

 

ONLINE vízügyi szótár
Felettes Szervezet

A kiskörei hallépcső
Látogató számláló
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa135
mod_vvisit_counterTegnap1945
mod_vvisit_counterEzen a héten8735
mod_vvisit_counterMúlt héten15336
mod_vvisit_counterEbben a hónapban42743
mod_vvisit_counterMúlt hónapban49650
mod_vvisit_counterÖsszesen4295785